София 5,6 Гигапиксела

Панорама от TV кула Копитото

 Инфо
 Снимка
 Местоположение и обхват
 Характеристики
 Галерия зад кадър


Панорама от терасата на телевизионната кула на Копитото, която не е публично достъпна. Специални благодарности на ръководството и служителите на съоръжението за достъпа, търпението и разбирането!
Разстоянието до центъра на София е 10 км, затова ясното време и ниското слънце бяха ключови за направата на тази качествена гигапикселова панорама. Снимката беше осъществена със съдействието на Canon България, които предоставиха най-добрата възможна техника за целта:
безогледален фотоапарат Canon EOS R5 и обектив Canon EF 600mm f/4L IS III USM + Extender 2x III . За който не е запознат, с обектив 1200мм е трудно да се снима даже от статив, а в случая имаше и панорамен робот + силен вятър и намаляваща светлина. Както ще видите от гигапикселовата панорама, техниката се справи повече от блестящо!


 Натиснете върху снимката, за да разгледате панорама от терасата на телевизионната кула на Копитото.

  • Скрол на мишка или бутони Ctrl/Shift за приближаване/отдалечаване
  • Стрелки на клавиатура или влачене с ляв бутон на мишка за движение
  • Ако искате ваш приятел да отвори панорамата на точно определено място, може да използвате бутона за копиране на позицията.

ПРЕПОРЪЧВАМE да се гледа на голям екран, а не на мобилно устройство!  

 Местоположение и обхват:

 Характеристики на гигапикселовата панорама:

Камера: Canon EOS R5
Обектив: Canon EF 600mm f/4L IS III USM+ Extender 2x III
Панорамен робот:  Roundshot VR Drive
Брой снимки: 246 х 45Мп (41 колони x6 реда снимки)
Размер на файла: 162086 x 34669 пиксела (5,62 гигапиксела)
Големина на събраната панорама като файл: 32 Гигабайта
Дата на снимане: 11.09.2021
Времетраене на заснемането: 18:29 - 19:01
Надморска височина: около 1427м
Зрителен обхват: около 35 градуса по хоризонтала и 7 по вертикала
Увеличение:121,4х
Софтуер за събиране на панорамата: PtGui Pro 12.7
Софтуер за web презентация: Pano2VR 6.1.13 Pro

Благодарение на тежкия статив, стабилизираната оптика и матрица на фотоапарата, както и стабилния и прецизен панорамен робот Roundshot VR Drive, успяхме да направим тази голяма снимка. Камерата се управляваше от телефон - Live view + фокусиране и снимане, а за роботът имахме две опции- или wi-fi вързка с телефона за програмиране и местене на позиция, или радио дистанционно за местене. Пълният синхрон между всички компоненти беше ключов момент в реализацията на проекта. Панорамният робот VR Drive нямаше никакъв проблем да мести голямата оптика и фотоапарата (товароподемността му е цели 20 килограма!). Движението, което осигури за нуждите на проекта, е между 1 и 3 градуса местене с точност до 0.1 градус. Резултатите от професионалната техника са налице!
Също така за направата на снимката използвахме софтуер, написан специално за целта, който изравнява експозицията на всички кадри.

Разгледайте и другите гигапикселови панорами!

 Авторски права:
Всички материали, намиращи се на този уебсайт, се предоставят само за презентационни цели. Изображенията на галериите или части от тях не могат да бъдат препубликувани, препечатвани, препродавани или променяни за каквато и да е употреба или печалба. Използването им без писмено разрешение от авторите Георги Палов и Michael von Aichberger ще доведе до нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.

  Галерия със снимки от снимачния процес: