България 2021

Исторически снимки и лична история

Името ми е Георги Палов, а  GigaPixel.bg е продължаващ проект, зародил се преди години. Целта е да направя гигапикселови панорами от високи точки (сгради или не) около град София (и не само), които да свържа в уникална по рода си виртуална разходка.
Когато в началото на 2021 споделих идеята си с немския фотограф Michael von Aichberger, той бързо откликна и се включи в приключението. Същото се случи и с Канон България, които харесаха проекта и бързо предостъпиха изключително подходящите за целта 45МР безогледален фотоапарат Canon EOS R5 и супер телеобектив EF 600mm f/4L IS III USM. И така, вече имахме план. Първата серия гигапикселови панорами снимахме от София и Пловдив за около 10 дена в началото на Септември 2021. Тези панорами може да разгледате на сайта, както и да разберете как и с какво са снимани.
Скоро ще видите гига панорами от връх Камен дел, както и от покрива на Гранд Хотел Милениум, която преминава от ден в нощ!

Специални благодарности на Милчо Йовчев, ръководството на Телевизионна кула- Копитото и Скай Форт, "А и А Архитекти" и Grand Hotel Millennium за осигурения достъп!

 Защо гигапикселови снимки:

  • Запечатва се моментното състояние на града по един интересен и уникален начин, оставайки в историята за поколенията;
  • Позволява да разгледате града от места, които не са обществено достъпни и по начин, който не може да се види с обикновено око;
  • Подобна снимка позволява печатaне с огромни размери (десетки метри) с фотографско качество.

 Техника:

  • Canon EOS R5 – технологията, която стои зад 45МР – вия безогледалният фотоапарат EOS R5, позволява изключително остри изображения в широк спектър от атмосферни условия. Високата резолюция, късата работна отсечка (разтоянието между последния оптичен елемент и сензора) и вградената 5 стъпки стабилизация на фотоапарата, са ключов фактор за качествената реализация на проекта.
  • Canon EF 600mm f/4L IS III USM– последната версия на супер телефото обектива: изключително лек, бърз и остър в целия диапазон на изображението.
  • Canon EF Extenders x1.4 & x2.0

  Лична история:
Michael имаше и друга причина да дойде в България, не само за гигапикселовите панорами. Пра дядо му ( Franz von Aichberger) е бил консул на Германия в София (1887-1889). Това породи допълнителен интерес, да види как се е развил градът за 134 години, от времето, когато неговият пра дядо е пращал снимки от града на годеницата си Роза.
Както ще видите в галерията, има доста разлика!
Може да разгледате снимки на Franz von Aichberger и годеницата му и бъдеща съпруга Rosa von Liederscron.
В изрезка от вестник пише (в последните редове), че "консулът г-н фон Айхбергер скоро ще замине на ваканция в Бавария, по причини, които не са политически. Преди няколко дена г-н фон Айхбергер се е сгодил за дъщерята на Главния Конситориален (църковен съд) съветник г-ца фон Лийдерскрон."
Тук е и телеграмата, в която е написал "Да Роза", с което приема да се оженят.
Виждат се катедрален храм Александър Невски, който е в строеж, църква Св.София и Националната галерия (Квадрат 500)!

Ако ви е харесал проекта, може да ни купите по кафе, за да продължим свежо с нови страхотни панорами!

  Галерия със снимки, част от историята на София: